VIDEO | Victor Alistar, despre modificarea legilor securității naționale: „Este necesară o dezbatere largă, incluzivă, cu o perioadă de timp. Trebuie să modernizezi sistemul de securitate națională la nivelul evoluției tehnologice și geopolitice”

Publicat: 14/06/2022, 01:12
Actualizat: 14/06/2022, 01:16

Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a afirmat că modificarea legilor securității ar trebui să urmeze un proces firesc, în timp, alături de o „dezbatere largă, incluzivă, cu o perioadă de timp”. De asemenea, invitatul lui Marius Tucă a precizat că sistemul de securitate națională trebuie modernizat din punct de vedere al evoluției tehnologice și geopolitice, odată cu aplicarea unor teze de reglementare.

Întrebat care ar fi demersul firesc al modificării legilor securității naționale, Victor Alistar a răspuns că este necesară o „dezbatere largă, incluzivă, cu o perioadă de timp. Dacă am stat atât de mulți ani, cred să putem să stăm pe ele vreun an de zile. Hai nu un an, șase luni, dar cu un proces participativ destul de larg, cu maximă transparență, pentru că dacă aici lucrurile deraiază, statul eșuează, societatea eșuează, economia eșuează. Deci nu-i de joacă pe chestiunea aceasta doar că vrea unul să aibă cheile puterii.

Puterea îți vine, până la urmă, democratic și o pierzi democratic, nu poate să îți vină cvazi-democratic și stim la ce ne referim – 2009 – și să o menții complet nedemocratică. Ce tip de societate vrem? Vrem o societate concentrațională, o vom avea. Deci sunt foarte sensibile și mai e un lucru: nici oamenii din aceste structuri nu trebuie blamați in corpore. De regulă, sunt cazuri individuale care fac abuz la nivel mai mic, dar cei care sunt în vârful piramidei – unii dintre ei sunt cei care capitalizează puterea și neligitimă”.

În ceea ce privește stabilirea legilor securității, membrul CSM din partea societății civile a precizat că pe acestea „trebuie să le propună Guvernul Parlamentului și acolo să fie o dezbatere largă. Cred că o dezbatere trebuie să fie la nivelul elaborării proiectului la Guvern, după care, în Parlament. Și insist pe ideea de consens – poată să nu fie nimeni mulțumit, dacă niciunul nu a câștigat totul și altul a pierdut totul cred că este, până la urmă, o formă a echilibrului – și, de aceea, când spun de consens, mă refer și la organizațiile neguvernamentale și la structurile de apărare a drepturilor omului, la zona de justiție”.

De asemenea, Victor Alistar a menționat că ar fi bine să existe un consens și la nivelul partidelor politice, prin aplicarea unor teze mari de reglementare.

„O teză de reglementare ar fi că trebuie să modernizezi sistemul de securitate națională la nivelul evoluției tehnologice și geopolitice. A doua teză este aceea că trebuie să am un mecanism de control. A treia teză este că mă limitez ca misiune la culegere de informații și punere la dispoziție, interzicând expres orice ingerință, influență pe care aș putea să o exercit”, a menționat Victor Alistar.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Șoferii români vor fi supravegheați. Noul sistem Big Brother de pe autostrăzi și drumuri naționale
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Roxelana, sclava prizonieră care a devenit soția lui Suleiman I. Kösem Sultan, femeia cu cel...
×